Tisztaságellenőrzés ATP-teszteléssel

Posted in Hírek

Az elmúlt években a kórházi Infection Prevention Department és független takarító szervezetek tisztítási protokollok és procedúrák elkészítésével foglalkoztak. A módszerek, melyekkel a környezet tisztaságát és biztonságát vizsgálták általában a pontatlan és szubjektív szemrevételezés volt, vagy pedig időigényes mikrobiális tesztek. Lehet az ATP tesztelés egy jobb módszer a kórházi környezet tisztaságának objektív meghatározására?

Olyan időket élünk, amikor a tiszta kórházi környezet egyre kritikusabb tényező. Az auditok fontos részét képezik a tisztítási protokolloknak, mely során megállapíthatjuk, hogy a környezet biztonságosnak tekinthető-e a betegek és a személyzet számára. Ezek általában a jelenlegi procedúrák hatékonyságát, időigényét és eredményét értékelik. Az ATP-tesztelésnek nagy szerepe lehet ezekben a szempontokban, ugyanis ez egy objektív módszer a szemrevételezéssel ellentétben és sokkal gyorsabban kaphatunk eredményt, mint a mikrobiális tesztek esetében.

Mi az ATP-tesztelés?

Az ATP az adenozin trifoszfát rövidítése. Az ATP szerves szennyeződésekben és mikroorganizmusokban található anyag. Az ATP-teszt elvégzéséhez szükséges egy luminométer (mérőeszköz) és egy minta. A mintát egy speciális pamut tamponnal gyűjthetjük össze, amely minta reakciót indít be mikor kapcsolatba kerül a luciferin/luciferáz enzimmel. Amikor ezek az anyagok reagálnak a jelen lévő ATP-vel, fényt bocsátanak ki. A fényjelet mérjük a luminométerrel. A fény mennyiségét RLU-ban (relatív fényegységekben) kapjuk meg. Minél több a fény, annál több a szennyező.

Az ATP-tesztet az élelmiszeripar már évek óta használja a szennyezettség mérésére. Az ATP-teszt nem kvantitatív módszer a mikroorganizmusok tényleges számának megállapításához, mert a nem élő sejtekből származó ATP-t is beleméri a rendszer az eredménybe. Úgy, mint az ételmaradékokat vagy bőrről származó sejteket. De higiéniai tesztelés esetében ez nem jelent problémát, ugyanis ezek a nem élő sejtek nem lesznek jelen takarítás után. Végül is, ezek a részecskék egyfajta táptalajt képeznek a mikroorganizmusok számára, így ezen tényezők jelenléte sem szerencsés. Az ATP-tesztelés nagy előnye, hogy 30 másodpercen belül eredményt mutat, ezáltal gyorsan megtudhatjuk, hogy a felület tiszta vagy sem. Ezt követően gyorsan visszajelzést küldhet erről az illetékes osztálynak.

ATP-tesztelés egészségügyi környezetben

Az egészségügyi létesítmények tisztaság-ellenőrzése elengedhetetlen a kórházi fertőzések megelőzéséhez. Kórházi környezetben az ATP-tesztelés használható a megállapított tisztítási eljárás betartásának ellenőrzésére. Az egészségügyi intézmények esetében először is fel kell osztani az egész intézményt több zónára vagy területre a mikrobiális kockázat alapján. Mikor az egész környezetet feltérképezték és felosztották, a menedzsereknek a saját csapatukkal együtt meg kell határozni a legrelevánsabb teszt pontokat és a tesztelési ütemtervet melyek a saját specifikus tevékenységükbe illenek. Pl.: izolációs szoba padlója, mosdókagylók, zuhanycsap, szellőzők.

Az ATP-tesztelés két értékre összpontosít. Az első, hogy van-e kiugró eredmény az értékek között. Kiugró érték esetében lehetséges, hogy a kórház környezete vagy az ápolási eszköz nincs megfelelően takarítva, vagy a felület sérült vagy túl régóta használják a páciensnél. Ha az értékek egyöntetűen meghaladják a normát akkor lehetséges, hogy a jelenlegi tisztítási módszer nem megfelelő. Az ATP-teszt nem feltétlenül a legutóbbi, hanem az elmúlt időszak takarításiról ad általános képet.

A második, a szabvány alatti érték. Ha az ATP-tesztelést elkezdjük, akkor az a cél, hogy minden eredmény a megadott határéték alatt maradjon. Ez akkor érhető el, ha mindenki jól takarít, a megfelelő tisztítóeszközökkel a megfelelő időben. Ha takarítás után is magas ATP szintet mérünk a kórházi környezetben vagy az ápolási eszközökön akkor dönthetünk úgy, hogy újra takarítjuk és megnézzük ez csökkenti-e az ATP szintet.

Ha az ATP-mérés eredménye a második tisztítás után tovább csökken, az alapérték nagyon magas lehetett. Ennek eltérő okai lehetnek. Például, ha az ápolási segédeszköz használat után nem tisztítható és újra használják egy következő betegnél az ATP érték csak tovább fog nőni. Vagy egy ápolási segédeszközt nagyon hosszú ideig használnak egy betegnél anélkül, hogy közben megtisztítanák.

Az ATP-tesztelés értéket teremt az egészségügy számára

Az ATP szint mérése az egészségügyi intézmények környezetében és eszközein egy jó módja annak, hogy megnézzük, megfelelően lettek-e takarítva. Ha az érték magas, annak két oka lehet. A környezet nem lett megfelelően kitakarítva egy páciens után, vagy a környezet már korábban sem volt megfelelően kitakarítva. Azon felül, hogy az ATP-teszteléssel megnézheti, hogy megfelelnek-e az elvárt tisztasági szintnek, használható arra is, hogy leellenőrizze, megfelelő-e a rendszeres takarítás. A különböző osztályokhoz különböző követelmények tartozhatnak.

Bár számos megfelelően érzékeny ATP-monitorozó rendszer létezik, fontos értékelni az egyes opciókat, hogy megtalálja azt a rendszert, ami hosszútávon stabil és következetes eredményt nyújt. Az első és legfontosabb lépés mikor eldöntöttük, hogy ATP-teszt rendszert szeretnénk alkalmazni, az az, hogy megértsük, hogyan integrálhatjuk ezt a technológiát egy nagyobb környezet-monitorozó programba.

Fontos, hogy ugyan abban az időpontban mérjünk újra későbbi mérések során. Terjessze ki a méréseket amennyire csak lehetséges az egész osztályra! Tehát például a teszt során ne csak a fürdők higiéniai szempontból fontos pontjait, vagy csak egy betegszoba pontjait tesztelje! Ez megakadályozza, hogy a mérések eredményét egy beteg vagy egy takarító személyzet határozza meg.

Találja meg a keresett terméket a legrövidebb úton

Shopping Cart