Milyen lesz szállodába menni a koronavírus utáni világban?

Posted in Hírek

A tavalyi év megviselte a vendéglátóipart. Bár nyáron elkezdett emelkedni a hotelek vendégforgalma, ismét lezárásra kényszerült a világ.

A szállodaipar jelenleg sok energiát fektet abba, hogy biztonságossá tegye a vendégek ott tartózkodását. A világjárvány előtti időkben, kevesebb figyelmet fordítottak az ágyneműk, a kilincsek, a csapok vagy a távirányítók folyamatos tisztítására. Mostantól viszont az emberek tudatosabbak lesznek és igényelni fogják a minél tisztább, ezáltal veszélytelenebb körülményeket.

Az Amerikai Szállodák és Szálláshelyek Egyesülete (AHLA) irányelveket határozott meg, de a világ legnagyobb szállodaláncai (Marriott, Hilton, Hyatt, Wyndham, Sandals) már szigorítottak a tisztítási és fertőtlenítési protokollon, ezáltal kívánják garantálni vendégeik biztonságát.

Több országban már kilátásba helyeztek egy ún. „tisztasági tanúsítványt”, ami hét kritériumnak való megfelelés után adható.

A fogyasztói bizalom helyreállítása kulcsfontosságú lesz, de nem csak az idegenforgalom vagy a vendéglátás esetében, hanem a gazdaság egészében is igaz.

Az irányelvek között szigorúbb tisztítási protokoll, jobb minőségű tisztítószerek alkalmazása, az alacsony kontakt biztosítása, valamint az új folyamatokkal kapcsolatos kommunikáció is szerepel.

 

Milyen irányokra számíthat az idegenforgalom?

  • Veszélytelen érkezés: a vírusok és baktériumok terjedését még azelőtt meg kell akadályozni, hogy a vendég belépne a szállodába. Sok helyen automata ajtók váltják fel a jelenleg használt manuálisan működőket, magasabb kategóriájú helyeken pedig arra lehet számítani, hogy egyéni védőfelszerelést viselnek az ajtónállók. A szállodák vendégoldalról megkövetelhetik a hőmérséklet mérést is. Várhatóan a recepciósok is maszkban és kesztyűben fogadnak majd minket és tájékoztatni fognak arról is, milyen komolyan veszik a biztonsági előírások betartását. A szállodák valószínűleg megtartják az érintésmentes kézfertőtlenítő berendezéseket is, de fertőtlenítő kendőket is kihelyezhetnek olyan nagy forgalmú helyekre, mint például a lift.
  • Érintés csökkentése: az érintkezések számának drasztikus csökkentésével teret nyerhetnek a mobil alkalmazások, a digitális kulcsok, valamint eljöhet az ideje a digitális ki- és bejelentkezésnek is, sőt még az is előfordulhat, hogy a szoba tv-jét a mobilunkról fogjuk vezérelni.
  • Technológia-vezérelt tisztítóeszközök és állapotfigyelés: az sajnos nem lesz elég, ha mi tudjuk, hogy a szobák, felületek tiszták, arról a vendéget is meg kell győzni. Ebben lehet a szakemberek segítségére az UV-fényes fertőtlenítés, az ózongenerátorok használata, de találni fogunk példát a berendezések hosszú távú fertőtlenítőszeres bevonatára, vagy akár önfertőtlenítésre is a jövőben.
  • A szoba kényelmének újragondolása: a fertőzések elkerülése érdekében visszatérhetünk az egyszer használatos piperetermékek használatához, de általánosságban elmondható, hogy a szobákban a luxus helyett a tisztaság fog prioritást élvezni.
  • Változások az étkezésben: valószínűleg a szállodák éttermeiben és bárjaiban továbbra is alkalmazni fogják a távolságtartást. A vendégek gyakrabban kérnek majd szobaszervizt, nőni fog a műanyag csomagolásban kínált ételek száma, de akár a szobákat is átrendezhetik úgy, hogy azok az ottani étkezésre alkalmassá váljanak. Arra azonban számítani kell, hogy bővülni fog az ételek előrendelésének lehetősége, amiket fertőtlenített konyhában készítve, eldobható edényekben szolgálnak majd fel.
  • Közösségi terek: a szállodák medencéi, edzőtermei olyan erősen forgalmas területek, ahol szintén változásokra lehet számítani. Ne lepődjünk meg, ha olyan maszkot viselő személyzetet látunk a fitneszteremben, akik ügyelnek rá, hogy az eszközök folyamatosan tisztítva és fertőtlenítve legyenek. Egyelőre úgy néz ki, hogy búcsút inthetünk a kihelyezett gyümölcsöknek, vagy a fejhallgatóknak. Az is előfordulhat, hogy a közösségi terek befogadóképességét limitálni fogják, de medenceparton is számíthatunk egymástól távolabb helyezett napágyakra.

Annyit mindenesetre leszögezhetünk, hogy a járvány csillapodása után új világ köszönt ránk.

Találja meg a keresett terméket a legrövidebb úton

Shopping Cart