Újranyitás biztonságosan

Posted in Hírek

Tippek fürdőknek, kulturális- és sportintézményeknek

Burgettiné dr Böszörményi Erzsébet, Bentley Magyarország Kft., Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Közegészségügyi Tanszék

 

A Covid-19 pandémiát követően az üzemeltetőket nagyobb felelősség terheli az szolgáltatások széles körű újraindításánál. A közegészségügyi/járványügyi előírásokat az intézményeknek még szigorúbban kell követni, hogy tevékenységük biztonságosabb legyen, de maguknak a szolgáltatás igénybevevőinek is nagyobb óvatossággal érdemes eljárni.

Mindannyian nagyon vártuk, hogy a kulturális, sport, wellness/uszoda és valamennyi rekreációt stb. nyújtó intézmények elérhetőek legyenek, megkapják a zöld jelzést az újranyitáshoz.

A SARS-CoV-2 vírus a legtöbb légúti vírushoz hasonlóan képes cseppfertőzéssel terjedni, aeroszol formájában. Egy erőteljes tüsszentés során kb. 40.000 részecske szóródik szét egy pillanat alatt. A légúti cseppekben „virionok” utazhatnak (a vírusok nem fertőző formái), melyek akár több méter távolságra is eljuthatnak. A levegő páratartalmától és a légsebességtől függően képesek hosszabb ideig (órákig) lebegni, majd kiülni a környezetbe, használati tárgyakra, eszközökre stb. Természetesen a köhögés, a beszéd is elősegíti, hogy mikrobák (vírusok, baktériumok, gombák stb.) szóródjanak a környezetbe, cseppeken utazva, a levegő áramlása/mozgása révén. A környezetbe kiülve pedig 2-3 napig is megtarthatják a fertőzőképességüket.

Valamennyi a levegő útján „cseppeken” utazó mikrobiális fertőzés leküzdésében jelentős szerepet kap az épületek belső levegőjének minősége. A tiszt,a friss levegő-utánpótlás talán legegyszerűbb formája a nyitható nyílászárók, melyek a helyiség légterének méretéhez igazítva a megfelelő műszaki állapotban (nyitható/zárható/törésmentes stb.) biztosítják a légcserét. Érdemes óránként átszellőztetni.

Zsúfolt terekben a légcsere megfelelő időzítéséhez érdemes széndioxid-érzékelő készülékeket alkalmazni, így könnyebben nyomon követhető, mikor szükséges a levegőt utánpótlása.

Fedett uszodákban, edzőtermekben, tornatermekben javasolt az üzemelési szabályzatban meghatározott óránkénti friss levegőpótlás levegőbe fúvással és egyéb műszaki megoldásokkal.  Figyelembe véve a bent tartózkodó személyek számát. A zsúfoltság elkerülése érdekében szükség lehet beengedhető létszám korlátozására is akár.

Fontos figyelni, hogy a relatív páratartalmat 30% felett tartsuk (az optimális 40-60%, zsúfoltabb intézményekben és edzőtermekben 40-50%). Így megakadályozhatjuk a nyálkahártyák kiszáradását, és hogy a mikrobák koncentrációja az engedélyezett határérték fölé emelkedjen a levegőben.

A Split klíma és a különböző fan-coil berendezések, egyéb légtechnikai készülékek, melyek a friss levegő pótlására nem alkalmasak csak a belső levegőt forgatják, így a levegőben benntartják a különböző mikrobákat, növelhetik a fertőzés kockázatát. Használatuk mellett folyamatos, intenzív levegő-utánpótlásra van szükség a kültérből, hogy csökkentsék a kórokozók koncentrációját.

Elengedhetetlen a készülékek műszaki karbantartása, tisztítása/fertőtlenítése és a levegő mikrobiológiai tartalmának monitorozása. Számos a légutakon terjedő mikroba (baktériumok, gombák, vírusok stb.) távol tartásáról kell gondoskodni. Fontos figyelmet szentelni a Legionella baktériumnak, mely súlyos tüdőgyulladást okozhat a zárt terekben tartózkodóknál és erre fogékony egyéneknél, ha a levegőben megemelkedik a csíraszáma.

A levegő összetételét mikrobiológiai monitorozással/mintavételezéssel követhetjük nyomon, melynek egyik könnyen kezelhető típusa az MB2 levegőminta-vevő. A készülékben elhelyezett szelektív gomba- és baktérium-táptalajok alkalmasak a mikrobák vizsgálatára a mintavételt követően.

A levegőtisztaság mellett nagyon fontos a különböző felületek fertőtlenítő takarítás utáni ellenőrzése.  A mikrobák  a levegőből képesek a gravitáció alapján leülni különböző felületekre különösen a beszáradt por szemeken utazva. Közvetlen fizikai kontaktussal/ érintkezéssel is számos betegséget okozó patogén és betegséget nem okozó mikroba képes cserélődni a különböző eszközök alkalmazásával, használatával/közvetítésével.

Különösen ügyelni kell például az edzőtermek/konditermek/masszázságyak, terápiás eszközök stb., felületeire, melyeken a váladékok intenzívebb jelenlétével kell számolnunk. Komoly hangsúlyt kell fektetni a tisztításra, fertőtlenítésre és ezen műveletek hatékonyságának ellenőrzésére, melynek egyik könnyen kivitelezhető típusai a Dip Slide típusú mintavételi eszközök.

A felületekhez érintve vagy folyadékba merítve alkalmasak baktériumok és gombák szelektív tenyésztéséhez és csíraszámuk meghatározásához.

E technikánál még népszerűbbek a luminométerek melyeknek  mérési elvét az adja, hogy  az ATP (adenozin-trifoszfát) molekula minden élő szervezetben megtalálható. A  molekulák jelenléte egy gyors mikrobiológiai állapotot tükröz a helyszíni ellenőrzésen.

A luminométer készülék 15 másodpercen belül képes értékelni a mintát. A mérési eredmények könnyen kezelhetőek, továbbíthatóak különösen az Ensure touch változat. A mérés egyszerű, a mintavételi eszközt nem kell benedvesíteni, külső eszköz segítségével kalibrálni, mérésre azonnal kész. A  kiértékelés sem igényel komoly szakértelmet a készülék ebben is nagyon felhasználóbarát. Az eredmények könnyen küldhetőek tovább, így javító intézkedés rendelhető a műszaki, illetve a takarítási szolgáltató irányába.

Az ATP-mérésén alapuló ellenőrzési technikák hazánkban is népszerűek.  A készülék jogosultságát mind a WHO mind a FAO szakemberei elismerik és magyar ellenőrző szervek szintén (NÉBIH, NNK) .

Mivel a szabad szemmel látható tisztaság nem egyenlő a mikrobiológiai tisztasággal a készülék óriási segítséget jelent a gyakorlatban, a személyi és környezeti ellenőrzésben.

A fürdőellátást nyújtó intézményeknél az egyik kardinális kérdés, hogy az üzemeltetésük során alkalmazott vízkezelési technikákkal (szűrés, fertőtlenítés) elérjék a mikrobamentességet.

Uszodatechnikában általánosságban alkalmazott klór és egyéb oxidáló fertőtlenítőszerek képesek biztosítani a virucid és egyéb mikroba ellenes hatást, (baktericid, fungicid stb.) így a fertőtlenítőszerek koncentrációjának emelésére nem volt szükség a pandémia alatt és a nyitást követően.

Az aktív fertőtlenítőszer koncentrációt és a pH értéket  mérni szükséges  a medencék használat előtt illetve használat közben kétóránként. A medencék mikrobiológiai víz minőségét havonta szükséges ellenőrizni. és nagyon fontos az indikátor mikrobák mellett a Legionella baktérium vizsgálata is. A Legionárius betegségek, járványok a levegőztetett medencés fürdőkhöz főleg a pezsgőmedencékhez/élményelemekhez köthetőek, melyek nagyon népszerűek nem csak a fürdőhelyeken hanem a wellness ellátást biztosító  szálláshelyeken is.

Ha az időszakos hatósági és az előírt önellenőrző mikrobiológiai és kémiai vizsgálatok megfelelőséget mutatnak, a fürdőzők megvédhetők a mikrobiális fertőzésekkel szemben. Ezek mögött komoly fertőtlenítési és vízkezelési technikák állnak, melyeket az üzemeltetési szabályzat rögzít. Természetesen az is  nagyon fontos, hogy a fürdőzők kövessék és betartsák a házirendet.

A fertőtlenítőszeres oldatok hatóanyag-tartalmának ellenőrzése egyszerűen kivitelezhető  fertőtlenítőszer-teszterek segítségével. Azoknál a szolgáltatóknál ahol a szűrő/forgató technológiát ír elő az üzemeltetési szabvány, a korábbi, Covid pandémia előtti előírásokat elegendő alkalmazniuk.

A fertőtlenítőszer-adagolás nélkül üzemelő töltő-ürítő típusoknál különösen a gyógyvizes termálvizes medencéknél a vízminőségét folyamatos vízcsere biztosítja, melynél a mikrobiológiai monitorozásának még  kiemelt jelentősége van, hiszen ezeknél a medencéknél nincs fertőtlenítés így a fertőzés esélye nagyobb lehet a fürdúzőknél. A fürdőzési házirend követése, betartását itt is nagyon fontos.

Az elektrokémiai mérőműszerteszterek alkalmasak az előírásokban szereplő kémiai paraméterek ellenőrzésére (pH, vezetőképesség, stb.) melyek szintén a fürdőlétesítmény és a fürdőzők biztonságát szolgálják.

A Bentley Magyarország Kft által forgalmazott termékek praktikus megoldásokkal segítenek a magasabb minőség elérésében és fenntartásában, a felsorolt szolgáltatási területeken, figyelemben tartva azt, hogy a tisztaság fél egészség.

Forrás: NNK módszertani levél, Közegészségügyi rendeletek, szabványok

Fotók: itthon.hu

 

 

 

Találja meg a keresett terméket a legrövidebb úton

Shopping Cart