Mit kell tudni az antibiotikum-rezisztens szalmonellafertőzések terjedéséről?
Egy amerikai kutatócsoport becslése szerint, melyet a 2004-2008 közötti statisztikák alapján végeztek az antibiotikum-rezisztens, nem-tífuszos Salmonella fertőzések 40 százalékos növekedést mutattak 2015-2016-ra. A tudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy az USA-ban a Salmonella fertőzés az élelmiszerekkel kapcsolatos betegségek fő oka, az antimikrobiális szerekre rezisztens törzsek komoly veszélyt jelentenek a közegészségügyre.
Elsősorban az amplicillinnel és ceftriaxonnal szembeni ellenállóképesség, valamint a ciprofloxacinnal szembeni „érzéketlenséget” találták a szignifikáns növekedés hátterében.
A kutatócsoport célja az volt a projekttel, hogy a rezisztencia gyakoriságban bekövetkezett változások alapján olyan tendenciákat állapítsanak meg, amelyek mentén a megelőzés lépéseit meghatározhatják. Elemzéseik tartalmazzák a fertőzések demográfiai alcsoportjait, az évszakos megjelenéseket és a közelmúltbeli (nemzetközi) utazásokhoz köthető betegség előfordulást, így szerotípus-specifikus, regionális és célzott megelőzési stratégiák kidolgozásának az alapját teremtették meg.
Várható, hogy a jövőben a közegészségügyi laboratóriumok egyre nagyobb mértékben használják fel a teljes genom szekvenálást melyekkel jobban megérthetővé válnak majd az antimikrobiális szerekre rezisztens Salmonella fajok. Az antimikrobiális szerek túlhasználata a rezisztencia növekedéséhez vezet, akár állatok takarámányban akár humám élelmezésben használják.