Sok gluténmentes termék jelentős mennyiségű glutént tartalmaz

Posted in Hírek

Egy globális vizsgálat mutatott rá nemrégiben, hogy a gluténmentes címkével ellátott, gluténmentesként felszolgált élelmiszerek, melyek természetes módon gluténmentesek, több mint 15%-a tartalmazott glutént 20 mg-nál nagyobb mennyiségben.

Összesen negyven tanulmány szerepelt a vizsgálatban, melyet többek között a Scopus, a Science Direct, a Web of Science, a PubMed és a Google Scholar adatbázisok segítségével állítottak össze. Az áttekintésnek és a meta-analízisnek az elsődleges célja az volt, hogy olyan tanulmányokat találjon, amelyek bevált módszereket alkalmaztak a gluténszennyezés kimutatására gluténmentes ételekben.

A következő cél az volt, hogy meghatározzák a gluténszennyezés teljes előfordulását a természetesen gluténmentes élelmiszerekben, a megjelölt gluténmentes termékekben és az élelmiszer-szolgáltatásban elkészített ételekben.
A végső cél pedig az volt, hogy hangsúlyozza az országok jólétének és a vizsgálati időszaknak az e prevalenciára gyakorolt hatását. Egyetlen kutatást végeztek csak alsó-közepes jövedelmű országban, a kiválasztott tanulmányok közül a legtöbb felső-közepes és magas jövedelmű országokban készült. Az eredmények értelmében a több mint 20 mg/kg gluténszennyezettség gyakoriságát 15,12%-ra becsülték gluténmentes ételekben.

Általában a természetesen gluténmentes élelmiszerek lényegesen szennyezettebbek voltak, mint a felcímkézett gluténmentes termékek és az éttermi ételek. Ezenkívül az összes közül a zab a legszennyezettebb élelmiszer, míg a gluténszennyeződés gyakorisága jelentősen csökkent az idő előrehaladtával.

Az elemzést figyelembe véve a kutatók úgy vélik, hogy megelőző lépéseket kell tenni a gluténszennyezettség korlátozása és biztonságos, gluténmentes étrend biztosítása érdekében a cöliákliás betegek számára világszerte, különösen az alacsony jövedelmű országokban.

Forrás: https://affidiajournal.com

Találja meg a keresett terméket a legrövidebb úton

Shopping Cart