Az új technológia örökre megváltoztatja az élelmiszer-biztonságot?

Posted in Hírek
A Penn State Egyetem kutatói pulzáló fénnyel kísérlik meg elpusztítani a kórokozókat – ez a technológia pedig forradalmasíthatja az élelmiszer-biztonságot.
A fényalapú élelmiszer-fertőtlenítési technológia sikeresen semlegesít a káros organizmusokat – állítja az egyetem tanulmánya.
A pulzáló fénytechnológia ígéretes alternatívát jelent az élelmiszeriparban általánosan használt vegyi, hő- és vízalapú antimikrobiális eljárásokkal szemben, valamint kiválóan alkalmazható fertőtlenített környezetben, például kórházakban, vízkezelő létesítményekben és gyógyszergyárakban is.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) becslései szerint az Egyesült Államokban évente több mint kilencmillió ember betegszik meg élelmiszer eredetű betegségek miatt, közülük 56 000-en kerülnek kórházba, és 1300-an halnak meg. A fejlett technológia és a fokozott szabályozás ellenére az élelmiszer-szennyezettség továbbra is globális probléma, amelynek jelentős közegészségügyi következményei vannak – nyilatkozta Ali Demirci, a Penn State mezőgazdasági és biológiai mérnök professzora, a kutatócsoport tagja.
Demirci és csapat célja, hogy nullára csökkentsék az élelmiszer-eredetű betegségek miatti halálozások számát.
A Journal of Food Engineering folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány feltárta, hogy a célzott széles spektrumú fényimpulzusok germicid reakciót váltottak ki E. coli, Salmonella Typhimurium, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Aspergillus niger spórák és Penicillium roqueforti spórák esetében. A tanulmány meghatározta a pulzáló fény spektrumát és energiajellemzőit is, valamint a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az ultraibolya sugárzásnak fontos szerepe van a folyamatban.
A kutatócsoport munkájában részt vett Ed Mills, a hústudományok docense, valamint Josh Cassar élelmiszerbiztonsági tanácsadó is.
A technológia bevezetésének elengedhetetlen része, hogy vállalati partnereik is alkalmazzák létesítményeikben.
A kutatás már két évtizedes múltra tekint vissza – alkalmazták gyümölcsökön, magvakon, gabonán, sajtokon, tejen, almaleven és különböző baromfitermékeken. A kutatócsoport még a gyártási körülményeket is szimulálta, a tojás teszteléséhez például szállítószalagot használtak. Az így létre hozott ipari környezetben, ipari felhasználásra tervezett xenon villanólámpákat használtak.
A csapat azt reméli, hogy a technológiát hamarosan alkalmazni fogja az élelmiszeripar, tekintve, hogy hatalmas potenciállal bír az élelmiszer biztonságos területén.
A fény alkalmazása már ismert eljárás, hiszen az 1960-as évek óta az élelmiszeripar alacsony intenzitású ultraibolya (UV) fényt használ antimikrobiális kezelés gyanánt, de ez a technika kis intenzitással működik és rendkívül időigényes.
Az új fejlesztés a folyamatos fény helyett pulzáló fényt használ, kihasználva az impulzusban tárolt energiát, így rövidebb idő alatt nagyobb energia leadására képes.
Azoknak a gyártóknak ajánlott a technológia alkalmazása, amelyek élelmiszerszállító-szalaggal dolgoznak, így a fényimpulzusok a szalagon elhaladó termékeket érik.
„Ez az egész olyan, mint egy gát a folyón.” – magyarázta Demirci. „Kinyitod a zsilipeket, és felvillan az energia. Ezt csináljuk mi a fénnyel.”
Az impulzusfény egy forradalmian új technológia, amely az élelmiszeripar számára alternatívaként szolgálhat a jelenlegi antimikrobiális eljárásokkal szemben, de szélesebb körben is alkalmazható.
Megfelelő környezetben használva ellensúlyozhatja a vegyi fertőtlenítőt vagy a vízbázisú fertőtlenítőt. Mint minden új technológia, ez is tovább fog fejlődni, és várhatóan több iparág is a higiénia eszközeként fogja számon tartani.

Találja meg a keresett terméket a legrövidebb úton

Shopping Cart